window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-205402446-1');
GRATIS VERZENDING VANAF €50,-
Stekkers en poorten

Stekkers en poorten

Onze producten bieden veel verschillende mogelijkheden om je apparaat op te laden. Maar welke poorten en stekkers zijn nou geschikt voor welk apparaat? Hieronder kan je meer informatie vinden om zo een optimale keuze te kunnen maken.

USB

USB is een afkorting voor ‘Universal Serial Bus’, origineel voornamelijk een manier om apparaten op je computer aan te sluiten. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt om mobiele apparaten op te laden. Doordat de stekker universeel is, was het mogelijk om veel onnodig afval van verschillende type laders te voorkomen.

De maximale oplaadsnelheid is altijd afhankelijk van de mogelijke output van de lader, de maximale stroomsterkte van de kabel, en de maximale laadsnelheid van het apparaat.

Opladers gebruiken vaak de USB-A en USB-C poorten. Het apparaat dat je wilt opladen heeft meer mogelijkheden, afhankelijk van de stroombehoefte en productiejaar. Hieronder zullen we de verschillende type USB-poorten uitleggen.

 

Goal Zero 45W USB-C Charger 2
USB-A
USB-A

De meest bekende vorm van USB is de A-stekker, welke origineel de ‘computerzijde’ van de kabel was. De meeste opladers voor je telefoon, tablet, of fototoestel hebben deze stekker aan één kant. De laadsnelheid kan variëren en is afhankelijk van de oplader, de kabel en het apparaat. Let op dat je voor de meeste tablets 2.1 ampère output nodig hebt. Kleinere apparaten hebben doorgaans genoeg aan 1 ampère.

USB-C
USB-C

Dit is de nieuwste USB-versie welke op de meeste nieuwe apparaten zit. De stekker is klein, omkeerbaar, en kan grotere stroomsterktes (en data-overdrachten) aan dan de vorige versies. De kabels met USB-C stekkers aan beide kanten kunnen de grootste stroomsterktes aan. Goal Zero gebruikt doorgaans 18W of 60W (PD) USB-C poorten.

Lightning
Lightning

Lightning poorten en stekkers worden voor veel Apple apparaten gebruikt, zoals Iphones en Ipads. Ook deze stekker is omkeerbaar en kan in samenwerking met een USB-C lader hogere stroomsterktes aan. De daadwerkelijke laadsnelheid is afhankelijk van de kabel, de oplader en het op te laden apparaat.

Micro USB
Micro USB

Micro USB was de standaard stekker om je mobiele apparaat op te laden totdat USB-C werd geïntroduceerd. De stekker was kleiner dan zijn voorganger, waardoor de poort op het te laden apparaat ook kleiner kon worden gemaakt. In tegenstelling tot de huidige USB -C standaard is deze stekker echter niet omkeerbaar, en zijn de maximale stroomsterktes lager.

12 Volt

Veel apparaten zijn gemaakt op een input van 12 Volt omdat auto’s, campers en caravans doorgaans op dit voltage werken. Koelboxen hebben bijvoorbeeld vaak een 12 volt autostekker. Als een poort ‘gereguleerd’ is, zal deze tot volledige ontlading 12 volt geven. Een ongereguleerde poort doet dit niet, waardoor sommige apparaten een niet meer worden opgeladen wanneer de batterij niet meer volledig vol is. De gehele Yeti X lineup heeft gereguleerde 12 Volt poorten, zodat de apparaten tot volledige ontlading kunnen worden gebruikt.

 

De 12 Volt autolader is de meest herkenbare autostekker, wat vroeger de sigarettenaansteker was in de auto. Let wel op dat er tussen lood en lithium accu’s altijd een gereguleerde kabel dient te worden gebruikt.

GoalZero_Yeti_Car_Charging_Cable_98079_1
12 Volt autolader
12 Volt autolader

De meest herkenbare autostekker wat vroeger de sigarettenaansteker was in de auto. Let wel op dat er tussen lood en lithium accu’s altijd een gereguleerde kabel dient te worden gebruikt.

6mm
6mm

Op de Yeti’s zitten 6mm poorten welke ook gebaseerd zijn op 12 Volt, maar die specifiek zijn gemaakt voor de ‘light a life 350’.

SAE
SAE

De Goal Zero laadregelaars gebruiken SAE-stekkers als link naar je loodaccu. SAE stekkers zijn de meest gebruikelijke stekkers voor accessoires voor accu’s van auto’s en motoren.

230 Volt

Europa heeft zijn netstroom op 230V afgestemd, en ondanks dat het voltage van deze apparaten allemaal hetzelfde is, moeten we opletten dat de stroomsterkte (vaak in wattage aangeduid) kan variëren. Bijvoorbeeld, een Sherpa 100AC is voornamelijk gemaakt om kleinere apparaten op aan te sluiten. Denk aan 230 Volt opladers voor camera’s of kleine televisies. De grotere Yeti’s kunnen 2000 Watt aan met een piekvermogen van 3500 Watt. Hier kunnen de meeste powertools, waterkokers of zelfs elektrische kachels op worden aangesloten. Kijk altijd eerst op het apparaat welk wattage deze nodig heeft om er zeker van te zijn dat dit goed gaat.

image
Type C stekker (CEE 7/16)
Type C stekker (CEE 7/16)

Een 230 Volt stekker met relatief dunne pinnen, gebruikt in de meeste Europese landen. De stekker is niet geaard en wordt vaak gebruikt bij apparaten met een relatief lage stroomsterkte (tot 2.5 ampère). De Sherpa 100AC heeft een 230 Volt mogelijkheid waar alleen deze dunne stekker in past.

Type F stekker
Type F stekker

Deze 230 Volt stekker heeft dikkere pinnen met randaarde mogelijkheden. Deze stekkers en poorten kunnen hogere stroomsterktes aan, en passen op een stevige manier in elkaar. De gehele Yeti X lineup heeft stopcontacten waar deze stekkers in passen. Let wel op dat Portable Power Stations niet geaard zijn.

Zonnepaneelkabels

Zonnepanelen gebruiken doorgaans andere kabels dan hierboven besproken. Zo gebruiken andere merken veelal MC4 kabels, terwijl Goal Zero zich meer richt op de ‘plug and play’ 8mm of HPP (High Power Port) kabels. Wel zie je dat de kleinere zonnepanelen ingebouwde USB mogelijkheden hebben, om het gebruiksgemak te maximaliseren. Welke kabel het meest geschikt is hangt van de stroomsterktes af. Deze details leggen we hieronder uit.

32407_Boulder100_features-2
8mm
8mm

Voor zonnepanelen van 10 Watt tot 150 Watt is een 8mm stekker nodig. Deze mogelijkheid biedt van 14V tot 50V tot en met 10 ampère (dat is dus 150 Watt maximaal). De netstroom adapter van Goal Zero maakt ook gebruik van deze 8mm poort.

HPP
HPP

Voor zonnepanelen die meer dan 150 Watt laden is een HPP poort nodig. Deze mogelijkheid biedt van 14V tot 50V tot en met 50 ampère (dat is dus 600 Watt maximaal). de snelladers van 230Watt en 600Watt gebruiken deze poort.

MC4
MC4

De MC4 kabel is geen standaard kabel in het Goal Zero ecosysteem. Wel zie je dat deze kabel bij veel andere merken zonnepanelen wordt gebruikt. Goal Zero heeft twee kabels om dit compatibel te maken: de MC4 naar 8mm en de MC4 naar HPP kabel. Deze kabels worden met oog op veiligheid alleen op aanvraag verkocht, neem met ons contact op voor de mogelijkheden.

Search

en_USEnglish
Shopping cart

Choose your Country